Rabu, Januari 21

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang : Bersyukur dengan kemenangan

KUALA TERENGGANU , 17 Jan :- Semua petugas diseru supaya bersyukur kepada Allah dengan anugerah kemenangan di kuala Terengganu walaupun perlawanan yang dihadapi dalam keadaan padang tidak rata dan penyalahan gunaan jentera kerajaan dengan belanja yang besar, namun Allah bagi kita kemenangan. Demikian antara ucapan Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Hj. Abdul Hadi Awang dalam ucapan sempena meraikan kemenangan Calon PAS, Hj. Abdul Wahid Endut yang diadakan di Markaz Tarbiyah PAS Kuala Terengganu di sini .

Hadir sama dalam majlis tersebut ialah Timbalan Presiden PAS, Ust. Nasharudin Mat Isa, Pesuruhjaya PAS Negeri, Dato' Hj. Mustapa Ali, Timbalan Pesuruhjaya, Dato' Abu Bakar Chik, Ahli Parlimen Kuala Terengganu yang baru diumumkan kemenangannya, Hj. Abdul Wahid Endut dan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri yang menjadi pengerusi majlis, Ust. Azman Shapawi.

Presiden PAS mengimbas kekalahan pada PR tahun 2004 di mana kita kehilangan Terengganu dalam masa yang sama kita kehilangan pemimpin HAMAS, Syeikh Ahmad Yassin syahid ditembak oleh Yahudi. "Hari ini kita mendapat kemenangan bersama dengan berita yang mengatakan pejuang-pejuang Palestin yang dilaporkan mendapat kemenangan awal menentang Yahudi", katanya.


"Marilah kita sambut kemenangan ini dengan cara kita, bersyukur dan tidak sombong serta rendah diri. Mudah-mudahan ianya dapat menarik sokongan lebih baik kepada kita di masa akan datang". Tegas Hj. Hadi.

Mengulas kemenangan itu, beliau mengatakan kemenangan ini pasti memberi kesan kepada politik negeri Terengganu dan Malaysia.

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada semua petugas dan anak muda yang patuh dengan arahan sambil memberi jaminan akan diadakan satu majlis secara besar-besaran untuk meraikan kemenangan ini.

Sebelum itu Ahli Parlimen baru Kuala Terengganu semasa memberikan ucapan sulungnya dalam majlis yang sama mengucapkan terima kasih kepada semua petugas yang datang dari seluruh pelusuk negara.

"Saya Insya Allah akan susun jadual untuk turun kesemua negeri sebagai tanda ucapan terima kasih" Jelas Wahid.

Ust. Abu Bakar Chik juga menyampaikan ucapan ringkas berupa satu arahan dan pengumuman supaya pada malam ini tidak ada perarakan .

Sumber: idhamlim.blogspot.com

Tahniah buat semua pejuang Islam dan para petugas

HAMAS Isytihar Kemenangan


"Ismail Haniyyah isytihar menang apabila Olmert isytihar genjatan sejata sebelah pihak"

Ismail Haniyyah Perdana Menteri Palestin yang di pecat oleh pakatan kotor Abu Mazin (Presiden Palestin) telah mengisytiharkan kemenangan bersejarah buat para pejuang setelah Perdana Menteri Israel mengumumkan genjatan senjata sebelah pihak.

"Tuhan memberi kami kemenangan, bukan hanya untuk satu kumpulan, atau parti, atau kawasan, tapi untuk seluruh rakyat kami," kata Ismail, Perdana Menteri Hamas dalam perutusan menerusi televisyen. - Berita Harian

Beliau yang juga pemimpin utama HAMAS menyatakan bahawa gencatan senjata yang turut diisytiharkan oleh pergerakan itu sebagai keputusan bijak dan bertanggungjawab.

Olmert yang mengisytiharkan genjatan senjata sebelah pihak didakwa sebagai kalah dan penakut apabila ia hanya mengisytiharkan plan genjatan senjata yang tidak adil.

Operasi ketenteraan Israel dilancarkan sejak 22 hari lalu di Semenanjung Gaza hampir tamat ketika pergerakan HAMAS mengisytiharkan kemenangan semalam selepas berkata rejim Zionis itu dipaksa mengundurkan tenteranya kembali ke sempadan.

"Musuh sudah ditewaskan," kata jurucakap Hamas.

Israel Tewas dalam misinya.

Akhbar The Observer di London melaporkan pertempuran di Gaza mengakibatkan kekalahan moral kepada negara Yahudi itu.

Zionis juga tidak berjaya menghapuskan kekuatan HAMAS walaupun pembekalan senjata ke Gaza dapat dihentikan buat sementara waktu. Malah Israel juga gagal membebaskan askarnya, Gilad Shalit.

Kegagalan tersebut turut diakui oleh Ahli Parlimen Israel, Yisrael Katz mendakwa serangan tentera Zionis ke atas Semenanjung Gaza gagal, dan ia menegaskan bahawa Israel tidak mencapai matlamatnya dan mengakibatkan ratusan askarnya cedera.

Meraikan kemenangan HAMAS.

Dalam pada itu Ketua Umum Ikhwan Muslimin Jordan, Dr. Hammam Said mengatakan,kekuatannya Zionis Israel telah dihancurkan oleh semangat dan perjuangan para pejuang di Gaza.

Dalam keyataannya Said mengatakan, “Ummat Islam Palestin yang berjuang membela kehormatan ummat, kehormatan nilai kemerdekaan manusiawi di dunia dan nilai-nilai kemanusiaan itu telah menang. Mereka telah meruntuhkan mimpi manis Zionis Israel yang disebut-sebut sebagai kekuatan yang tiada tanding, yang senantiasa menjadi mimpi buruk yang menakutkan.

Juru bicara Al-Qassam, Abu Ubaidah dalam sidang akhbar menyebutkan, sepanjang perang selama 22 hari itu, para mujahid telah menembak mati 49 tentera Zionis dan mencederakan ratusan yang lain. Jumlah tersebut tidak termasuk korban akibat tembakan roket dan tembakan penembak tepat. Secara kolektif tentera Zionis yang tewas di medan pertempuran, tidak kurang dari 80 orang.

Abu Ubaidah juga menyatakan bahawa para pejuang yang syahid hanya seramai 48 orang sahaja. Pergerakan tersebut juga berikrar untuk meneruskan peperangan sekiranya rejim Zionis enggan mengundurkan tenteranya dari Gaza.

Hizbut Tahrir Malaysia tidak seiring suara ramai menyokong kemenangan HAMAS.

Walaubagaimana pun ada pihak yang tidak sepenuh hati gembira dan hanya menanggapi kemenangan tersebut ibarat "Menang sorak kampung tergadai".

Tidak dinafikan kematian dan kemusnahan yang dahsyat terpaksa dihadapi oleh ummat Islam Gaza, namun mereka telah berjuang semampu mungkin berkorban jiwa dan harta. Oleh tidak timbul soal menang atau kalah. Allah tidak akan menyoal kamu menang atau tidak tetapi apakah kamu telah berjuang mentaati perintahnya.

Hakikat yang perlu kita terima ialah HAMAS telah berjuang bersama rakyat, rela mati dan menjiwai derita rakyat dan terbukti mereka telah berjuang sehabis daya demi mempertahankan Islam dan bumi Al Quds.

Bukan Jumlah kematian yang kita hitung, bukanlah kemusnahan yang kita lihat, tetapi kita tetap menang walupun kita mati dikandung tanah, bukankah kemenangan itu samaada kita menang atau syahid menemui Allah?.

HAMAS telah terbukti menunaikan perintah Allah berjuang dengan sepenuh persediaan jiwa, harta dan senjata yang termampu bagi mereka. Maka layaklah kemenangan buat mereka. Oleh itu Jangan tanya apa orang lain buat, soal diri anda sendiri, apakah yang telah kita lakukan untuk Palestine.

Sekian