Selasa, Januari 18

PAS GANTI UMNO

Realisasikan agenda perubahan politik Terengganu

Oleh YB Dato' Tuan Guru Hj Harun Taib

Assalamualaikum wbt

Kita bersyukur kepada allah s.w.t. kerana dengan izin dan inayahnya dapat saya lafazkan terima kasih kepada jawatankuasa panatia dan seluruh individu-individu yang berusaha menjayakan program ini.

Dalam menjayakan Gelombang PAS Ganti Umno ini beberapa perkara yang perlu disebut iaitu keperluan mewujudkan organisasi yang mantap dan berkesan dalam menghadapi PR yang semakin hampir. Kita juga perlu menguasai masyarakat persekitaran kita supaya strategi menghadapi pilihanraya tercapai. Perubahan budaya kerja yang mana pendekatan yang menjuruskan kepada kumpulan sasaran iaitu orang atas pagar dan juga ahli umno.

Kita juga tidak lupa kepada pengundi wanita yang mana sebagai penentu kemenangan dalam pilihanraya nanti.

Dalam suasana musuh sedang mengadu domba supaya kita berpecah, keperluan memperkasakan hubungan dengan rakan-rakan pakatan rakyat dan juga badan-badan NGO serta golongan non-muslim perlu dijana.

Kita perlu merealisasikan agenda perubahan politik Terengganu dalam suasana mode rakyat yang menyebelahi kita sekarang, dalam keadaan barang keperluan yang naik mendadak ditambah dengan akhlak dan keperibadian pemimpin Barisan Nasional khasnya umno kian tercemar, maka kita perlu menjaga imej kita supaya rakyat dapat menilai parti kita adalah altenatif yang dapat mereka bernaung demi keselesaan dan keselamatan mereka. Kita juga tidak lupa mendoakan parti kita supaya ianya mendapat perkenan restu dari allah s.w.t. dan terus melonjak mencetus momentum kemenangan dalm PR akan datang.

Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu

Fiqh Amal Islami; Beramal Untuk Islam

MUQADDIMAH

Memahami Islam, perjuangan dan gerak kerjanya adalah suatu perkara yang sangat mustahak bagi setiap orang yang mungkin menceburkan dirinya di dalam perjuangan Islam. Jika tidak, mungkin kegiatan dan tindakannya akan bertentangan dan menyimpang jauh dari kehendak Islam. Akhirnya gerakan menjadi hancur dan para pejuang menjadi mangsa.

Kertas ini cuba memberi gambaran ringkas berkenaan tajuk “kefahaman” agar setiap yang terlibat dapat menilai dan membuat keputusan dan tindakan yang betul selaras dengan kehendak Islam.

MEMAHAMI ISLAM

Semua yang terlibat di dalam gerakan Islam memahami:

a) Bahawa Islam itu agama yang lengkap, merangkumi seluruh bidang kehidupan manusia, aqidah dan syariah, agama dan negara. Oleh kerana itu, ia mestilah bersedia untuk membetulkan aqidahnya, ibadahnya dan lain-lain perkara supaya selaras dengan kehendak al-Quran dan as-Sunnah.

b) Ia hendaklah memahami bahawa al-Quran, as-Sunnah, al-Ijma’ dan al-Qias itu merupakan rujukan bagi orang-orang Islam, pendapat sesiapa jua pun yang bertentangan dengan sumber-sumber tersebut tidak boleh dihormati dan dipatuhi.

c) Oleh itu, pendapat pimpinan yang tidak berlawanan dengan sumber-sumber tersebut hendaklah dihormati dan dipatuhi sekalipun tidak sama dengan pendapat sendiri.

d) Perselisihan pendapat dalam masalah furu’ adalah perkara boleh dan tidak dapat dielakkan. Oleh kerana itu, setiap muslim yang belum mencapai martabat ijtihad hendaklah ia menerima pakai mana-mana pendapat alim ulama’ yang mu’tabar dan janganlah dijadikan berlainan pendapat serta pandangan dalam masalah furu’ itu punca pertelingkahan dan perpecahan dikalangan anggota.

e) Setiap anggota hendaklah faham, ia tidak boleh mengkafirkan seseorang yang mengucap dua kalimah syahadah selama mana ia beramal dengan tuntutan dan kehendak dua kalimah syahadah itu dan selama mana ia tidak mengeluarkan kata-kata yang menjadikan seseorang itu terkeluar daripada Islam atau ia mengingkari sesuatu yang diketahui secara dharuri atau secara mudah dan tidak payah berfikir di dalam Islam. Seperti ia mengingkari haramnya ‘riba’ atau haramnya ‘arak’ atau ia mengingkari seperti wajibnya menjalankan syariat Islam dalam pemerintahan negara atau selama mana ia tidak melakukan perbuatan yang boleh dita’wilkan kecuali kufur, seperti ia menyembah berhala atau seperti ia menghina kitab suci al-Quran al-Karim.