Isnin, Julai 26

Persiapkan Diri Untuk Ke Sekolah Ramadhan..

Muqaddimah:

Bulan Ramadhan memiliki keutamaan dan keistimewaan yang besar. Semua amal soleh yang kita lakukan pada bulan ini akan mendapat balasan lebih banyak dan lebih baik berlipat kali ganti. Oleh karena itu, kita sangat-sangat dianjurkan untuk memperbanyak amal kebajikan dan meninggalkan kemaksiatan.

Pejam celik-pejam celik mata ini sedar-sedar kita dah nak dekat dengan bulan Ramadhan dah. Lagi 2 minggu. Persoalannya, dh bersedia ke kita menerima Ramadhan kali ni??? Pe persediaan kita?? Apa pula bekalan kita sebelum ramadhan ini tiba??

Perumpamaan di sini adalah seperti kita hendak menerima tetamu datang ke rumah kita. Tetamu itu pula orang besar, Tuan guru contohnya. Nak datang rumah kita dalam masa 2 minggu lagi. Pe persiapan kita?? Adakah dengan ala kadar je?? Rumah berselerak, kitab-kitab tidak tersusun, anak-anak tidak diambil kira, makanan di merata-rata, sampah sarap penuh tidak disapunya, tidak selesa baunya, dan banyak lagi keadaannya.Adakah begitu keadaan rumah hendak menerima tetamu seorang alim ulamak datang...Adakah dengan cara itu? MasyaALLAH, teruknya...

Begitulah juga apabila datangnya bulan yang mulia, bulan Ramadhan. Kita perlu bersedia menerimanya. Dengan persiapan yang penuh teliti dan cermat kita hiasi setiap sudut supaya datangnya membawa rahmat dan pemergiannya kita perolehi keberkatan daripada ALLAH Taala. Natijah pada akhirnya kita datang mumtaz di sisi ALLAH Taala. Tu terbaik..

Marilah kita sama-sama berbuat persiapan:

1. Pastikan diri kita dan keluarga terdekat kita sudah selesaikan hutang tertunggak(sudah pun mengganti puasa yang ditinggalkan) sebelum datangnya Ramadhan ini

2. 2 bulan sebelum Ramadhan kita sudah mula berjinak dengan puasa-puasa sunat.Tidak menunggu bulan Ramadhan baru bermulanya berpuasa.

3. Selalu doakan dan munajat kepada ALLAH Taala semoga dipanjangkan umur bertemu ramadhan akan datang.

"Ya Allah, berkatilah kami dibulan Rajab dan Sya'ban dan pertemukan kami dengan bulan Ramadhan." (HR Ahmad)

4. Lazimi amalan-amalan sunat yang lain seperti bacaan quran, zikir pagi petang, sedekah, bangun malam, selawat, dan semua amalan baik supaya datangnya Ramadhan tidak memberatkan kita.

5. Sifat ikhlas perlu diterap dan dididik dalam hati sanubari. Ikhlas dalam setiap amal islami yang dibuat.

6. Tidak tinggalkan amalan harian dan bulanan seperti hadiri mesyuarat dan usrah-usrah ilmiah.
Berkecimpung dengan masyarakat sampaikan dakwah Islam, tegakkan daulah.

7. Tidak dilupakan amal tarbawi walaupun dalam bulan Ramadhan.

8.Tazkiyatun nufus wal arwah (mensucikan jiwa dan ruhani) agar kita memiliki kemampuan untuk memikul beban pada masa mendatang.

9. Jauhi maksiat kepada ALLAH Taala.

10.- Komitmen yang sempurna dengan nilai, prinsip dan akhlak Islam yang mulia.

Ini adalah sebahagian yang boleh saya kongsi, semoga ianya berguna buat kita dalam mempersiapkan diri berhadapan dengan bulan Ramadhan yang akan datang tidak lama lagi. semoga kita semua diberi kekuatan iman dan islam.