Sabtu, Ogos 29

HAYATI RAMADHAN UNTUK DIAMAL DALAM KEHIDUPAN

Salam buat teman-teman...

Hari ini dah masuk hari ke-8 kita diasuh dan ditarbiyyah dalam madrasah ramadhan. Mungkin kita dapat mengambil sedikit masa untuk bermuhasabah sebelum kita menjangkau lagi peluang dan ruang masa yang ALLAH sediakan di masa-masa mendatang. Mungkin ya atau tidak menjadi hak milik kita hari esok dan seterusnya. Kita mengharapkan sehingga ke penhujung ramadhan iALLAH.

Bulan ini kita sudah meletakkan target yang agak tinggi untuk meraih kemenangan yang hakiki daripada ALLAH taala dan sasaran kita bulan ini adalah bulan jihad.. Ayuh teman-teman dan rakan taulan, kita tingkatkan lagi jihad kita berhadapan dengan bulan ini dengan harapan diakhir nanti kita mendapat pengiktirafan yag bergaya di sisi ALLAH taala hendakNYA.


Cmna dengan solat kita.. yang fardhu perlu ditingkatkan kesempurnaan dan yang sunat diperbanyakan. cmana dengan sedekah kita? perlu diperhebatkan lagi pergoebanan kita dari segi keewangan mahupun tenaga dan masa.(dengan menolong exco-exco kita dengan kerja berpesatuan). cmna dengan bacaan QUran kita.. penghayatan isi-isi quran, amalan kita ikut landasan al quran dan as sunnah.. kita takut apabila kita tidak sedari akan kehidupan kita seharian, kita tidak ada pergantungan kepada ALLAH taala.

Dalam masa dan ketika ini, kita patut dan sewajibnya melafazkan rasa syukur kita yang tidak terhingga buat RABBUL IZZATI atas kurniaan kemenangan berpihak kepada perjuang-pejuang islam di tanah air. Semoga dengan kemenangan itu dapat menambahkan lagi keyakinan kita kepada perjuangan islam yang kita sama-sama dokong ini.

Lain-lain muhasabah, banyak lagi.. teman-teman lebih mengetahui. Jangan lupa khidmat kita kepada orang tua kita perlu digarapkan supaya kita tergolong dalam golongan anak-anak soleh dan solehah.

Akhirnya , marilah kita sama-sama mempertingkatkan lagi amal ibadah dalam bulan ramadhan yang mulia ini. Mudah-mudahan kita dipihak yang mendapat pangkat takwa disisi ALLAH taala. AMIN..

Salam perjuangan buat teman-teman.