Isnin, Julai 5

JIWA PIMPINAN: HARAPAN SEORANG AYAH KEPADA ANAK...

TITM: Saya mempunyai 8 orang anak – 3 lelaki dan 5 perempuan. Anak sulung lelaki berusia 22 tahun, bersama anak kedua, ketiga dan keempat sedang belajar di Universiti Islam Antarabangsa cawangan Kuantan dan Gombak. Dua anak berada di sekolah menengah manakala dua lagi di sekolah rendah.

Nasihat buat anak-anak macam orang lain juga, dua perkara utama ialah solat berjamaah di awal waktu dan al-Quran mesti dibaca setiap hari. Tentang penglibatan diri dalam jamaah adalah wajib.

Kita perlu melahirkan sekurang-kurangnya seorang petugas jamaah setiap rumah.

Pengalaman dibesarkan dengan menghormati ibubapa dan guru sangat besar kesannya dalam kehidupan saya sekeluarga. Emak sering berpesan 'jangan sesekali menyakiti hati guru, kamu tidak akan berkat selama-lamanya. Kerana keberkatan ilmu lebih penting dari banyaknya ilmu".

SA: Saya mempunyai enam orang anak - yang sulong berusia 24 tahun sudah bekerja sambil belajar lagi, yang nombor dua, tiga dan empat semua berada di universiti, yang kelima mengambil SPM tahun ini dan yang kecil sekali baru darjah empat.

Saya mahu mereka menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Mereka kena menimba ilmu yang sebanyak-banyaknya kerana mereka mesti menjadi orang yang berilmu dan beriman dan dengan itu sahajalah saya rasa saya dapat memberikan mereka bekalan yang secukupnya untuk mereka di dunia dan juga di akhirat.

Sudah pasti anak saya akan mewarisi perjuangan yang saya bina untuk keluarga pada hari ini. Ini memang sesuatu yang menjadi cita-cita saya lah, paling tidak pun sebelum saya pergi meninggalkan dunia ini, ada di kalangan anak-anak yang akan mewarisi perjuangan yang saya bina ini.

Selain politik, saya berharap mereka jadi orang yang knowledgable, yang mampu menghadapi setiap cabaran hari ini dan yang pasti saya juga mahu mereka mempunyai keluarga yang bahagia, yang mengikut spesifikasi Islam yang menjadi dasar perjuangan PAS hari ini.

Kaya tak kaya itu terpulang pada mereka kerana matlamat di dunia ini bukan kita mencari kekayaan tapi kebahagiaan yang berasaskan ajaran Islam yang kuat.

MO: Saya ni tak banyak anak. Tiga orang saja - yang sulung lelaki, dua lagi perempuan. Walaupun miskin tetapi saya mengharapkan kekayaan ilmu, ibadah dan amalan-amalan yang mulia perlu dimiliki anak-anak.

Inilah kegembiraan saya sebagai seorang ayah. Saya hanya meletakkan pengharapan dan bimbingan untuk mereka berjaya di dunia dan akhirat.

Anak-anak saya telah teruji dengan persekitaran kehidupan yang mencabar apabila saya ditahan ISA dan dipenjarakan. Dan saya tidak pernah menghalang malah gembira kalau ada yang mengikut jejak saya. Nampaknya ada yang nak ikut.

Yang tidak dapat saya lupakan apabila anak-anak menziarahi saya di Kamunting dan di Penjara Kajang. Saya masih ingat masa di Kamunting, anak kedua saya masih kecil dan saya sempat menyuap ais krim kepadanya. Itu luahan kasih sayang yang dapat saya terjemahkan.

sumber: HARAKAH, “MINDA NAIB PRESIDEN PAS” esklusif daripada 3 Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Yang Berhormat Saudara Salahuddin Ayub.

Macam mana anak saya???? Saya akan bawa perbincangan ini dalam meeting bulanan keluarga bersama isteri tercinta dalm masa terdekat ini. InsyaALLAH, lagi 1 bulan lebih kami akan menerima kehadiran orang baru dalam rumahtangga kami. Mesti kene buat persediaan dulu dalam mencorakkan anak ni.. hehehe...