Khamis, Julai 15

GEMPAK: Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini (15 Julai).

Perdana Menteri ketika mengumumkan kenaikan memberikan alasan:

Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah.

komentar:

Dengan kenaikan 5 keperluan secara serentak, adakah tidak membebankan rakyat?? khasnya rakyat yang berpendapatan rendah.. Rakyat yang gaji kerjanya hanya RM 10-15 sahaja sehari.. Nak manyara kehidupan isteri dan anak-anak.. Berfikir panjang juga dibuatnya. Orang-orang kerajaan berpendapatan tinggi takpela, ni orang-orang kampung yang "kais pagi makan pagi,kais petang makan petang.." pe cerita nanti dengan mereka ni??


Kalau naik
satu-satu barang xpe la. Ni sekali naik 5 barangan keperluan.. Tidak sempat nak ejas cari duit bagi mereka yang kurang kemampuan. Pimpinan perlu cekap dalam membuat keputusan. Pemimpin negara perlu mengambil kira kepada semua peringkat supaya rakyat tidak terasa terbeban.

Teringat saya pada kisah saidina Umar. Satu malam, keluar berjalan malam melihat rakyatnya. Terjumpa dengan seorang ibu sedang menidurkan anak-anaknya yang teresak-esak menangis. Apabila ditanya, ibu tu menjawab anak-anaknya lapar menunggu masakan di atas dapur kayu itu yang dalamnya adalah batu-batu yang dipanaskan oleh si ibu.Kerana terdesak, si ibu pura-pura masak walaupun di dalamnya batu. Si ibu panaskan supaya anaknya tertidur, tidur dalam keadaan lapar. Kerana kurang kemampuan, tiada bekalan keperluan asas.

Si ibu merintis , ini adalah kerana Umar yang memerintah.. Tidak mengambil tau hal keadaan rakyatnya. Si ibu tidak mengetahui bahawa insan yang bersama ibu itu adalah Umar.. Kesedihan buat Umar dan beliau terus ke gudang memikul sendiri gandung dan keperluan lain dan terus masak dengan sendiri oleh tangan pemimpin bernama Umar..Dalam keadaan mengalir air mata Umar.. " adakah aku telah menunaikan tangungjawab aku sebagai ketua nagara" luahan saidina Umar..

Ada tak lagi pimpinan sebegitu?? tu contoh tauladan buat kita dan pimpinan khasnya.. Nak ikut siapa lagi kalau bukan sahabat-sahabat Nabi S.A.W??? nak ikut nafsu semata-mata??? minta dijauhkan. Biar kita dapat jawab di hadapan ALLAH Taala nanti atas apa amanah yang dipertanggungjawabkan kepada kita..

Semoga ALLAH melahirkan di kalangan kita orang seperti pimpinan UMAR Al-Khattab atau pun UMUR abdul Aziz. Jauh daripada anasir THOGHUT.. AMIN..