Isnin, Ogos 3

Kepimpinan Dan Kehidupanku.

Tidak dapat dipisahkan lagi. diumpamakan seperti isi dengan kuku rapatnya, dekatnya dan tidak dapat nak dipisahkannya antara saya dan konsep kepimpinan. tidak keterlauan saya katakan sebegini kerana kepimpinan mengajar saya erti sebuah kehidupan yang terpandu dan terarah dan yang terpenting dapat saya mengenal pencipta tuhan rabbul izzati dengtan lebih dekat lagi.

Perasaan kasih dan cinta kepada nabi junjungan besar SAW semakin bercambah di dalam diri ini kerana kepimpinan Rasulallah SAW dijadikan qudwah hasanah dalam segenap detik kehidupan. konsep inilah yang hendak kita lahirkan daripada madrasah kepimpinan, lebih-lebih lagi keberadaan kita di bumi mesir ini sebagai persiapan kita menimba ilmu sebelum terjun di medan masyarakat satu masa nanti.

Dalam kepimpinan kita dilatih berdisplin , menghargai masa, kemas pengurusan diri, semangat ukhwah diterap dan yang terpenting kita diasuh dan diasak bertubi-tubi dengan seribu satu masalah umat perlu kita fahami dan cuba selesaikan.

Manisnya apabila mencuburi dalam bidang kepimpinan ini dengan adanya peristiwa yang baik mahupun tidak baik semuanya menjadikan kita lebih matang dan lebih terkehadapan satu mas nanti.

Di tanah air kelak kita diumpamakan seperti sebiji tahi lalat yang berada tepat di muka kita. ianya menjadi tumpuan utama kepada seluruh manusia. Bilamnana dipandang ianya cantik dan penyeri kepada wajah bukan mudharat kepada diri-sendiri sehinggakan malu hendak berjumpa dengan insan yang bergelar manusia. Itu adalah satu keistimewaan dan kelebilan Allah taala kurniakan. Seorang Al-Azhari begitulah pandangan masyarakat yang terlalu tinggi.

Dengan pengalaman dalam kepimpinanlah banyak membantu kita dalam menempuh cabaran ini. Ada di kalangan kita tertewas, tidak mampu mencorakkan masyarakat dengan ada yang dimiliki. Sangat malang jika hal itu berlaku pada batang tubuh kita. Sempena dengan MAT DPM Tanta kali ke-17 ini marilah kita sama-sama mengisafi dan memikirkan sejenak apakah sumbangan kita kepada persatuan yang kita sayangi ini??
sekian wassalam..