Rabu, April 8

PROGRAM DPMT penggal pertama sesi 2008/09

Eminent 09
Sambutan Mahasiswa Baru(USMB)
Perasmian imarah saadah
Malam Interaksi Mahasiswa(MIM)
Sukan Expert Games DPMT

PROGRAM DPMT penggal pertama sesi 2008/09

BERSAMA AHLI DI PROGRAM UBM
SEHARI BERSAMA UNIT BAIT MUSLIM TANTA
MALAM MUHASABAH NISFU SANAH DPMT
MUKTAMAR PMRAM KALI KE 76 DI KAHERAH
PIMPINAN BERSAMA AHLI DPM TANTA

DPM Tanta Persatuan Berkebajikan

Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta yang bernaung di bawah PMRAM mula ditubuhkan pada tahun 1992. Peranan dan fungsi utamanya adalah untuk menjaga kebajikan ahli-ahlinya. Selain daripada itu, tujuan pemantapan ilmu dan pengalaman berpersatuan juga turut menjadi keutamaannya

Sejak daripada itu, saban tahun kepimpinan DPMT silih berganti. Kini, DPMT untuk sesi 2008/2009 telah pun melepasi separuh penggal pentadbirannya, pelbagai pengalaman pahit manis telah ditempuhi, harapan saya semoga seluruh AJKT dan siapa sahaja tenaga penggerak DPMT terus thabat hingga ke penghujungnya. Namun ianya sedikit sebanyak telah mematangkan kepimpinan AJKT dan ahli-ahlinya.

Pihak DPMT telah cuba sedaya-upaya mengimbangi segala aktiviti yang dijalankan tanpa memberi penekanan terhadap sudut-sudut tertentu sahaja. Hal ini bertujuan untuk memastikan ahli-ahlinya mendapat ilmu dan pengalaman yang seimbang. Sebagai contoh, program mega DPMT EMINENT 09 yang telah dilaksanakan baru-baru ini. Dalam EMINENT 09 kita telah sajikan slot pemantapan thaqafah , nilai ukhuwwah, sukan, latihan pengurusan dan kepimpinan, khidmat kesihatan serta hal-hal lain lagi.

Dari sudut sumbangan kebajikan kepada ahli-ahlinya pula, Dana Kebajikan ahli telah ditubuhkan sebagaimana yang dipersetujui bersama dalam Mesyuarat Agung Tahunan yang lepas. Justeru, setakat ini telah banyak sumbangan yang dikeluarkan melalui dana ini untuk disalurkan kepada mereka yang berhak dan layak menerimanya. Seumpama mutazawwijin yang baru mendapat cahaya mata, ahli yang ditimpa musibah, khidmat hutang dan pelbagai lagi.

Justeru, saya selaku Pengerusi DPMT bagi sesi ini suka untuk menegaskan di sini bahawa pihak DPMT realitinya tidak menerima peruntukan secara tetap daripada mana–mana badan atau agensi untuk membiayai pergerakannya. Konsep keluar masuk kewangan DPMT beroreantasikan daripada ahli kepada ahli. Saya sangat bercita-cita agar seluruh ahli mampu menjiwai dan menghayati pribahasa ‘yang berat sama dipikul dan yang ringan dijinjing sama’. Susah payah kita hadapi bersama. Maksud hadith Nabi Muhammad s.a.w: “Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehinggalahlah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri”

Saya juga membuka ruang dan peluang kepada seluruh ahli yang menghadapi masalah dan musibah seperti kesempitan kewangan, sakit dan seumpamanya agar tidak berasa malu untuk mengadu kepada mana-mana AJKT atau boleh terus berjumpa dengan saya. InAllah kami akan cuba membantu sebaik mungkin.


MOHD FAIZOL BIN ENDUT
Pengerusi DPMT
sesi 2008/2009
(010-6123631)
Oleh : Ustaz Mohd Faizol Bin Endut
Pengerusi DPMT sesi 2008/2009Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh,

Salam imtihan buat ahli DPMT,

Saudara-saudaraku seagama, Alhamdulillah marilah kita sama-sama memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT di atas limpahan nikmat yang tidak terkira kepada kita. Kita sebagai hamba sewajibnya melahirkan rasa berterima kasih kepada Ilahi yang menunjukkan kita merendah diri di hadapan Allah SWT Rabbul Jalil.

Saudara ikhwah sekalian,

Sempena dengan imtihan pada kali ini, ianya membawa beberapa pengertian yang penuh bermakna kepada kita khususnya yang berjaya membuat persediaan yang cukup rapi. Allah SWT akan mentarbiah hambaNya diambang imtiham sebegini dengan pelbagai ibtila’ dan cabaran untuk menghasilkan golongan yang betul-betul ikhlas dalam menuntut ilmuNya.

Saudara-saudaraku, kita semua akan berhadapan dengan imtihan ini tidak lama lagi dan dengan izinNya kita bakal mencapai kecemerlangan atau sebaliknya. Disana perlu kepada persediaan semaksima mungkin daripada kita sebelum berhadapan dengan medan imtihan yang sebenar. Kekuatan dalaman disamping usaha kita perlu diberi perhatian bagi memastikan diri kita betul- betul bergantung harap sepenuhnya kepada Allah Taala semata-mata.

Perlu diketengahkan pada diri kita tip-tip atau cara-cara yang terbaik dalam mentadbir dan menguruskan masa dalam mengulangkaji pelajaran. InsyaAllah. kita semua akan berjaya dalam kehidupan di dunia dan merupakan analogi akhirat. Kenapa saya cakap begitu. mudah cerita, diambang imtihan kita bersungguh-sungguh mentadabbur kitab-kitab ilmu Islam. Kita jaga anggota dari membuat maksiat kepada Allah SWT. Pada setiap solat dan pada malamnya kita munajat memohon kejayaan daripada Allah Taala. Suasana latihan ini menggambarkan kepada kita ujian Allah SWT kepada umat Islam setakat mana patuhnya kita kepada perintah dan laranganNya. Begitulah kehidupan dunia.

“Sediakanlah bekalan, sesungguhnya sebaik-baik bekalan ialah taqwa. Bertaqwalah kepada Aku (Allah) wahai orang yang berakal” (al-Baqarah : ayat 197)

Saudara alim ulamak yang budiman, sempena dengan imtihan yang bakal menjelang, di sini tergerak di hati saya untuk menulis adab-adab sebelum menghadapi imtihan. Di saat inilah kita boleh mencontohi dan mengikuti cara orang-orang muttaqin. Antara adab-adabnya ialah:-
1.Niat keikhlasan menuntut ilmu kerana Allah
2.Kewajipan ke kuliah untuk mendapat restu tuan guru
3.Berusaha membaca, membuat nota dan menghafal
4.Menjauhi maksiat kepada Allah taala
5.Menjaga hubungan sesama manusia
6.Memohon doa daripada kedua ibu-bapa
6.Hubungan dengan Pencipta dengan bertawakkal kepadaNya

Saudara budiman semua, mudah-mudahan dengan kalam taujihat yang ringkas ini boleh mengingatkan diri saya dan semua sahabat-sahabat dalam fatrah imtihan pada fasa ini.

Di kesempatan ini saya dan barisan pimpinan AJKT DPMT sesi 08/09 ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kekasaran bahasa yang mengguris mana-mana pihak. Kami doakan semoga kalian semua cemerlang dalam imtihan tahun ini. Sama-samalah kita berdoa dengan seikhlas hati. Selamat menghadapi imtihan daripada saya.

Salam imtihan, bittaufiq wannajah.

Haramkan PMRAM ?


Oleh:Ustaz Nasrudin Tantawi

Kebetulan lewat jam 2 am di Ipoh , saya sempat menonton berita di TV sementara menunggu waktu bersahur . Terkejut seketika apabila saya mendengar ucapan seorang wakil Kelab UMNO Luar Negara berucap di Perhimpunan Agung UMNO dengan nada angkuh dan biadab malah menampakkan kebodohan terlampaunya apabila menggesa UMNO supaya haramkan PMRAM .

Wan Md Hazlin Agyl Wan Hassan di Perhimpunan Agung UMNO kelmarin menggesa supaya PMRAM diharamkan dan biasiswa anggota Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) ditarik balik.

"PMRAM perlu diharamkan, biasiswa pelajar yang menyertai PMRAM perlu ditarik balik," katanya. "Apabila pelajar kita tiba sahaja (di Mesir), PMRAM lebih dahulu menyambut mereka di lapangan terbang. "Mereka ini, pegawai- pegawai kita pun takut. "Malah, kami sendiri tidak mendapat tempat apabila asrama dikuasai pembangkang," katanya, yang sedang menuntut sebuah universiti di Southampton, Britain.

Satu gesaan yang bukan sahaja tidak masuk aqal tetapi memperlihatkan niat dan sikap yang jahat Kelab UMNO Luar Negara terhadap Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir [ PMRAM ] yang cukup berkaliber malah besar jasanya kepada mahasiswa/i Malaysia , Indonesia , Singapura dan Brunei di Mesir bahkan kepada negara tercinta .

Saya kira Wan Md Hazlin sangat dangkal pengetahuannya mengenai PMRAM atau beliau hanya budak suruhan UMNO yang tidak sudah - sudah menyimpan dendam kepada PMRAM sejak 1991 lagi .

Sebaik sahaja saya tiba di Mesir pada tahun 1992 , saya telah mendengar suara - suara jahat yang mendesak kerajaan Malaysia mengharamkan PMRAM . Sedang PMRAM sangat besar dan tinggi nilai jasa baktinya kepada Mahasiswa/i bahkan rakyat Malaysia di Mesir . Malah PMRAM telah wujud lebih awal dari wujudnya kedutaan Malaysia ke Mesir .

Jasa bakti PMRAM tidak siapa mampu menafikannya termasuklah sebahagian pemimpin UMNO sendiri yang dulunya pernah menjadi Yang diPertua PMRAM atau anggota Badan Pengurus PMRAM .

Saya masih ingat bagaimana langkah jahat pihak tertentu , bagi tercapai cita - cita mahu mengharamkan PMRAM telah menubuhkan sebuah pertubuhan tanpa cop halal iaitu PPMM . Walhal PMRAM telah wujud sejak 1930 menabur khidmat dan menyatukan mahasiswa di atas satu wadah iaitu PMRAM .

PPMM yang dianggotai oleh ahli - ahli UMNO di Mesir bertanggungjawab memecahbelahkan solidariti mahasiswa/i sekelagus membibitkan benih perbalahan dikalangan mahasiswa/i . Kesan pecah retaknya terasa hingga ke hari ini .

Terbaru kenyataan Wan Hazlin yang cukup menjadi asas bahawa dendam UMNO dan hasad pemimimpin mereka terhadap PMRAM masih belum selesai . Lebih terserlah ialah kebodohannya sendiri apabila mendesak UMNO agar mengharamkan PMRAM .

Apa hak UMNO dan di mana bidang kuasa UMNO untuk mengharamkan PMRAM ? PMRAM adalah sebuah pertubuhan yang berdaftar dengan kerajaan Mesir bukan berdaftar dengan UMNO !!

Sepatutnya Wan Hazlin sebagai seorang yang terpelajar , kena fokus ucapannya untuk membersihkan UMNO dari imej buruk terpalit moral yang rendah dengan krisis integriti pada tahap parah dan kritikal dikalangan pimpinan UMNO . Malangnya beliau melihat PMRAM menjadi ancaman kepada UMNO , lantas penuh emosi mendesak supaya UMNO mengharamkan PMRAM dan menarik balik biasiswa ahli PMRAM . Standard ucapan Wan Hazlin dari Kelab UMNO Luar Negara bagai ucapan JKKK , dibakar oleh api permusuhan yang dinyalakan sendiri oleh mereka .

Kalau ahli Kelab UMNO luar Negara yang rata - rata anggotanya adalah dikalangan pelajar di luar negara mempunyai tahap pemikiran kelas ke 3 , bagaimanalah UMNO mahu melakukan transformasi bagi melahirkan UMNO berwajah baru kononnya . Ya , mungkin wajah baru tetapi perut pedalnya masih lama .

Wan Hazlin sepatutnya merujuk dulu kepada tokoh - tokoh negara bahkan tokoh - tokoh UMNO sendiri yang seketika dulu pernah memimpin PMRAM dan bakat kepimpinan mereka dibentuk oleh PMRAM .

Kaji juga peranan dan jasa bakti yang dicurahkan oleh PMRAM kepada pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir . Jangan bertindak melulu berasaskan tohmahan dan mempercayai fitnah liar yang dilempar .

Saya cabar agar Wan Hazlin buktikan atas kesalahan dan jenayah apa sehingga PMRAM yang jauh lebih tua usianya berbanding Wan Hazlin itu mahu diharamkan ?

Kalau hanya tuduhan kononnya PMRAM menyebarkan ideologi pembangkang , sila buktikan ! dan bagaimana pula dengan Kelab UMNO , secara jelas membawa ideologi parti politik . So apa bezanya ? Inikah sikap double standard UMNO yang akan mewarnai transformasi mereka kelak .