Rabu, April 22

KEMANTAPAN ILMU DAN THAQOFAH jalan menuju kecemerlangan akedemik

Saya dengan penuh rasa insaf dan tanggungjawab mengajak diri saya dan sahabat-sahabat sekelian supaya mengingati kembali akan peranan dan tanggungjawab kita sebagai tholibul ilmi. Firman Allah S.W.T:

فلو لا نفر من كل فرقة طائفة ليتفقهوا فى الدين ولينذروا قومهم اذا رجعوا اليهم لعلهم يحذرون ..
Tidak sepatutnya orang-orang yang beriman itu keluar semuanya (ke medan pertempuran) mengapa tidak pula keluar satu kumpulan daripada tiap-tiap golongan itu untuk mendalami agama supaya mereka dapat memberikan peringatan kepada kaumnya apabila kembali kepada mereka muda-mudahan mereka itu berwaspada.
Kemantapan ilmu dengan kemampuan memahami secara menyeluruh sesuatu masalah serta mempunyai ilmu bantu soff skill adalah persiapan asas yang perlu di persiapkan oleh kita. Sepatutnya kita bijak merencanakan modus operandinya.
Bukan sedikit firman-firman Allah S.W.T dan hadith-hadith Nabi yang menceritakan tentang kewajipan, kelebihan dan keutamaan bagi manusia yang menyibukkan dirinya dengan permasalahan ilmu. Apatah lagi ilmu yang dipelajari berkait rapat tentang hukum-hukum agama. Samaada kita menyedari atau tidak, sebenarnya kita adalah golongan yang berada pada posisi terbaik di sisi agama dan dimata masyarakat yang sememangnya sedang menanti kepulangan anak didik di bumi Anbia' ini dengan penuh harapan.
Oleh itu, sebagai penuntut ilmu semestinya kita mewajibkan diri menghadiri muhadarah di jami'ah dan mengikuti kelas bimbingan madrasatul ilmi (KBMl) yang DPMT rencanakan, serta melibatkan diri dalam apajua program-program thaqafah yang akan dianjurkan oleh DPMT.
Ayuh sahabat-sahabat sekelian, bersempena dengan imtiham pada fasa kedua yang semakin hampir ini, kita sama-sama memanfaatkan masa yang ada ini dengan menumpukan sepenuh perhatian kita kepada pelajaran bagi meraih kecemerlangan dalam pencapaian akedemik.

Oleh; Mohd Faizol Endut
Pengerusi Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta
Sesi 2008/2009