Isnin, Januari 5

BERSAMA MEMPERJUANGKAN AGAMA

Firman Allah swt yang bermaksud :

dan orang - orang yang sungguh - sungguh berjuang untuk menegakkan perintah kami nescaya kami tunjukkan jalan kami

Surah al ankabut . Ayat : 69
Selagi mana kita yakin bahawa pendekatan yang diambil tidak bercanggah dengan syariat berasaskan dalil atau nas yang ada , walau timbul khilaf pandangan dengan pihak lain , kita abaikanlah dulu dengan kita memberi fokus kepada banyak perkara yang perlu kita lakukan untuk memenangkan Islam ini . Biar cara kita tidak serupa asal objektif dan matlamat kita tidak lari dan cara kita tidak bercanggah dengan syariat Allah swt .

Hindarkanlah soal - soal remeh temeh dan khilaf fikri yang mengundang perbalahan tidak bermanafaat antara kita . Kitakan banyak urusan perjuangan yang belum selesai .

Masih ramai ummat Islam yang jahil tentang Islam , masih terlalu ramai non - muslim yang perlu didekati untuk memahamkan mereka mengenai islam sekurang - kurangnya mereka tidak lagi memusuhi Islam , masih banyak risalah Islam yang belum kita sampaikan . masih .... masih ..... masih ...... begitulah kita belum selesai banyak perkara .

Justeru itu kenapa kita mahu habiskan masa dengan perkara yang tidak banyak membantu malah membantutkan perjuangan kita seperti khilaf dan balah antara kita yang tidak membawa makna kepada perjuangan suci ini .

Sahabat sekelian ! setelah kita menyedari payahnya perjuangan ini ....

Janganlah kita leka dan bersahaja mengurus perjuangan ini sebaliknya serius dan bersungguh - sungguhlah . Juga jangan sekali - kali pandang rendah pada keupayaan musuh sebagaimana kita juga jangan sekali - kali tidak mengendahkan hubungan kita dengan Allah swt justeru pertolongan dan kemenangan adalah dari Allah swt .

"

Tiada ulasan: